Advokát klientů bank: Posvítíme si na další nemorální poplatky

07.05.2013 21:42

 

Současný spor, v němž více než čtvrt milionu klientů požaduje po svých bankách zpět peníze za vedení úvěrových účtů u hypoték a spotřebitelských úvěrů, nemusí být zdaleka poslední. Daniel Paľko, předseda představenstva společnosti BSP Lawyer Partners, jež provozuje službu Poplatkyzpět.cz, totiž nevyloučil, že by jeho kancelář mohla začít po bankách vymáhat vracení i dalších poplatků.

"Čím déle se problematikou bankovních poplatků zabýváme, tím více si uvědomujeme, jak některé banky své klienty bezostyšně okrádají na systému poplatků," uvedl advokát Daniel Paľko pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Podle něj se může množství poplatků, které klienti po svých bankách žádají zpět, i rozšířit. "Průběžně si necháváme vypracovávat různé analýzy právních expertů. Pokud se jejich výsledky shodnou s našimi interními závěry, budeme zvažovat rozšíření služby i o další bankovní poplatky," uvedl Paľko.

O které poplatky by mohlo jít, nechtěl Paľko uvést. "V tuto chvíli k tomu nechci říkat více," dodal. V případě těchto nových právních bitev by však mohli klienti po svých bankách požadovat vracení dalších stamilionů až miliard korun. Nyní je však podle Paľka pro BSP Lawyer Partners prioritou dovést k úspěchu soudní pře o vracení poplatků za vedení úvěrových účtů. Ke včerejšímu večeru BSP Lawyer Partners evidovala již 227 tisíc žádostí o zastupování. Jejich počet se však ještě zvýší.

"Kvůli ohromnému náporu nemáme zpracované plné moci za posledních pět dní a budeme se snažit vše zpracovat do konce tohoto týdne," uzavřel Paľko.

Iniciativy Poplatkyzpět.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com těží ze zájmu klientů, který začal prudce narůstat poté, co v polovině dubna Městský soud pro Prahu 5 vynesl přelomový rozsudek, podle něhož musela Hypoteční banka vrátit svému klientovi 4200 korun. Ty jí zaplatil právě na poplatcích za vedení hypotečního úvěru.