Další bod pro banky. Spořitelna nemusí vracet poplatky

07.03.2014 00:12

Praha - Česká spořitelna nemusí jednomu ze svých klientů vracet 1715 korun za poplatky uhrazené za vedení a správu úvěrového účtu. Rozhodl o tom Finanční arbitr České republiky, který je státem zřízenou mimosoudní institucí k řešení části finančních sporů.

Jako první o rozhodnutí informoval serveriHned.cz. Online deníku Aktuálně.cz pak rozhodnutí ve prospěch banky potvrdili mluvčí banky i finančního arbitra. Arbitr poté ve středu odpoledne na svém webu zveřejnil oficiální zprávu, kterou zpětně datoval na pondělí.

Na konci dubna přitom arbitr v dalším sporu o stejný poplatek rozhodl, že Komerční banka poplatek vybírala neoprávněně a musí peníze svému klientovi vrátit.

Banky tak druhý týden za sebou mají důvod k radosti v sérii sporů o poplatek za vedení či správu úvěrového účtu. Minulý týden dal Obvodní soud pro Prahu 1 v podobném případu za pravdu Komerční bance.

Celkově banky nyní mají na svém kontě dva vyhrané přímé spory u obvodních soudů a nově tedy také jedno rozhodnutí finančního arbitra ve svůj prospěch. Jejich klienti se z „výhry" radovali zatím jednou u soudu a jednou u finančního arbitra.

Neurčitý versus určitý

Zatímco v prvním (dubnovém) sporu finanční arbitryně Monika Nedelková dospěla k závěru, že ujednání o poplatku ve smlouvě s Komerční bankou bylo neplatné pro jeho neurčitost podle paragrafu 37 občanského zákoníku, nyní (ve sporu klienta s Českou spořitelnou) shledala smluvní ujednání o poplatku za dostatečně určité.