Průlomový rozsudek: Banka má klientovi vrátit úvěrové poplatky

07.05.2013 21:44

Praha – Hypoteční banka musí podle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 vrátit klientovi peníze, které zaplatil na úvěrových poplatcích. Oznámili to představitelé iniciativy Poplatkyzpet.cz, podle nichž se jedná o průlomový rozsudek. Banka ale argumentuje tím, že jej nelze považovat za precedens. Vztahuje se prý k velmi specifickému případu. Podle serveru Aktuálně.cz se jedná o vůbec první rozsudek v Česku ve sporu o poplatek za vedení či správu úvěrového účtu.

 

O co v případu šlo? Klient Hypoteční banky Michal Novák si půjčil půl milionu korun, aby mohl pomoct svým rodičům s rekonstrukcí bytu. Každý měsíc ale kromě úroků platil 150 korun za vedení úvěrového účtu. Teď mu banka bude muset poplatky za tři uplynulé roky vrátit. Celková částka činí 4 200 korun. Pan Novák ale nevyužil masovou vlnu žádostí o vrácení poplatků, s bankou se soudil sám. České televizi řekl, že mu šlo o princip.

"Soudce Martin Šalamoun rozhodl ve prospěch klienta banky a potvrdil tím, že účtování poplatků za vedení úvěrových účtů je nezákonné, stejně tak, jako již dříve rozhodly i zahraniční soudy. Soudní rozhodnutí je tak jasným důkazem pro klienty služeb Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com, že se dočkají vrácení svých peněz," tvrdí zástupci serverů. Podle nich čekají na tento rozsudek desetitisíce klientů, kteří žádají vrácení úvěrových poplatků.