Spor o poplatky se komplikuje. Připlaťte si, říká soud

03.04.2014 00:10

Praha - Klienti bank, kteří chtějí vrátit poplatkyzaplacené za vedení úvěrového účtu, se nově musí připravit na možnost, že u soudu místo poplatku v očekávané výši 400 korun zaplatí o 150 procent více.

Obvodní soud pro Prahu 4, který řeší spory klientů například s Českou spořitelnou, Raiffeisenbank, UniCredit Bank či GE Money Bank, už totiž změnil dosud zaběhlou praxi, když nevydává proti bankám platební rozkazy a následně doměřuje soudní poplatek o 600 korun.

Klienti, kteří žalují banky, tak už neriskují ztrátu 400 korun, ale nově rovnou celé tisícikoruny (týká se sporů do výše částky 10 tisíc korun, kterých je většina).

"Na doměřování poplatku není nic divného. Vydávání platebních rozkazů se zdá být spíše celkově kontraproduktivní, protahující řízení," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michael Květ.

Podle Petra Němce z iniciativy PoplatkyZpět.cz, která na pražské soudy nyní posílá tisíce elektronických žalob na banky (žádostí o vydání platebního rozkazu), zatím soud na Praze 4 doměřil poplatek desítkám klientů České spořitelny.

Bude nyní soud takto postupovat plošně? "Lze to rozumně očekávat, víc zatím uvést nemohu," odpovídá Michael Květ.