Švýcarsko chystá trest smrti: Pro bankovní poplatky

17.04.2014 21:46

Bern - Švýcarsko neustálo tlak západních mocností a na břehu Ženevského jezera se tak schyluje k dalšímu "zemětřesení". Podle úterní zprávy deníku Le Temps je země helvétského kříže připravena v roce 2015 přijmout zásady automatické výměnyinformací, tím by vzalo za své bankovní tajemství pro cizince.

 

Pokud dojde k tomuto rozhodnutí, bude to znamenat podpis rozsudku smrti pro bankovní tajemství u účtů pro zahraniční klienty.

Padla by tak staletá tradice, pro kterou bylo Švýcarsko známé po celém světě a kvůli níž si boháči i trochu méně majetní lidé z nejrůznějších zemí "ulívali" své miliony do tamních bank. Například země EU tak budou moci vypátrat, kdo z jejich obyvatel utíká před zdaněním do Švýcarska a kolik peněz tam má.

Vstřícnost alpské země vůči EU a zemím G20, které opatření požadují, má však háček. Švýcarsko si pro svou kapitulaci klade podmínky. Bern přijme automatickou výměnu informací, pokud seostatní konkurenční finanční centra jako Londýn, Dubaj, Singapur, Hong Kong a New York, zachovají stejně.

Švýcarsko se již odhodlalo k uvalení limitů na výše bonusů pro manažery, které dosahovaly astronomických cifer, a to často nehledě na výsledky hospodaření firmy.