Bankovní poplatky čsob: ČSOB vyhrála soudní bitvu v právní válce o vracení poplatků za úvěry

02.06.2013 09:34

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes zamítl žalobu na ČSOB o vrácení poplatku za správu úvěru. Ve sporu šlo o vrácení poplatku ve výši 1 100  za správu úvěru ke spotřebitelskému úvěru sjednanému v roce 2011 a verdikt podle banky potvrdil, že předchozí rozhodnutí stejného soudu o nepřiznání poplatkůHypoteční bance nemá precedentní povahu. 
 
Soud pro Prahu 5 v ústním odůvodnění svého rozhodnutí zejména konstatoval, že žalobkyně vstoupila do smluvního vztahu s ČSOB dobrovolně a o výši poplatku, stejně jako o výši dalších plateb, byla informována. Soud dále uvedl, že ujednání o poplatku je určité a neshledal ani jeho nepřiměřenost ani jiný rozpor s českými či unijními předpisy o ochraně spotřebitele. 
  
„Toto rozhodnutí jednoznačně potvrdilo dosavadní judikaturu českých soudů – a to jak okresních (resp. obvodních), tak krajských (resp. městských) – jež standardně ve vymáhacích sporech potvrzovaly nárok bank na poplatky za vedení a správu úvěru. I v rozhodnutích vyšších instancí se konstatovalo, že banka nárok na poplatek jasně prokázala,“ podotýká Zlata Kunešová, výkonná ředitelka Právních služeb ČSOB.